Tajiri, Shinkichi

Cobra-kunstenaar Tajiri was een non-figuratief multimediakunstenaar, beeldhouwer, fotograaf, graficus, schilder en tekenaar. Hij was lid van “De Groep Amsterdam” met Wessel Couzijn, Ben Guntenaar, Carel Kneulman en Hans Verhulst. Hij was een van de weinige beeldhouwers van de Cobra-groep.

Shinkichi Tajiri woonde vanaf 1956 in Nederland en maakte in de jaren vijftig deel uit van de Cobra groep. Behalve als beeldhouwer heeft Shinkichi Tajiri ook een interessant oeuvre opgebouwd als ontwerper, fotograaf en filmer.

Tajiri heeft exposities in o.a. Museum of Modern Art, Metropolitan Museum in New York en vele musea in Europa gehad. Hij exposeerde meermaals op de Biënnale Venetië en de Dokumenta in Kassel. Vele duizenden mensen passeren dagelijks zijn knoopsculpturen in de openbare ruimte, zoals het ‘Meeting Point’ op Schiphol, ‘De Knoop’ in Hoog Catharijne (Utrecht) of zijn bronzen beeld (9 meter) in de tuin van Paleis Noordeinde, Den Haag.

Tajiri’s veelzijdige en omvangrijke oeuvre komt voort uit een permanente confrontatie met de waanzin van de W.O II, die hij aan den lijve ondervond, toen hij als Amerikaanse G.I. aan het front vocht. “Je hebt een obsessie nodig om door te gaan.”

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.