Brusse, Mark

In Parijs, New York, Berlijn, Japan en Korea heeft Mark Brusse gewoond. De kunstenaar en schrijver, geboren in 1937 te Alkmaar, heeft in deze landen onder meer schilderijen, gouaches, keramiek en objecten en beelden van hout, bron en steen gemaakt. Vooral de tijd in Japan zorgde ervoor dat zijn werk inhoudelijk vaak als poëtisch wordt omschreven.
Als zoon van journalist M.J. Brusse zat Brusse op een antroposofische kleuterschool. Vandaag de dag zegt hij dat hij nog steeds sterk beïnvloed is door de antroposofie.

Op zijn zeventiende ging Brusse naar de Kunstacademie in Arnhem, waar hij een leuke tijd heeft gehad met onder meer Klaas Gubbels, Rik van Bentum en Jan Cremer. Na zijn afstuderen ging de kunstenaar studeren aan de Hogeschool voor de Kunst in Arnhem. Toentertijd, vanaf 1960, woonde Brusse vrijwel permanent in Parijs. Van de eerste generatie Nederlandse kunstenaars die na de Cobra-beweging in de Franse hoofdstad neerstreek, was Brusse er één van. In Parijs maakte hij kennis met de wereld van de Nouveaux Réalistes, waartoe Yves Klein, Jean Tinguely en Daniel Spoerri behoorden.

Via Cees Nooteboom kwam de kunstenaar aan een beurs en hij vertrok in 1965 naar New York. Daar vervaardigde hij ‘Environments’, die hij ‘occupation de l’éspace’ noemt, en maakte hij kennis met kunstenaars als Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Larry Rivers. In 1970 verbleef Brusse tijdelijk in Berlijn.