IN DE SCHIJNWERPER IRIS LE RÜTTE

 

Iris Le Rütte (1960) volgde onder andere de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zij geniet bekendheid vanwege haar sculpturen voor de openbare ruimte. Zoals de spraakmakende beeldengroep ‘Fata Morgana’ aan de Amsterdamse Wibautststraat. En ook haar beelden voor culturele prijzen, zoals de IJ-Prijs (van PwC en de gemeente Amsterdam) en de Heldringprijs (van NRC handelsblad). Haar werk bevindt zich in verschillende bedrijfscollecties, waaronder Akzo Nobel Art Foundation te Amsterdam, Stichting VSBfonds in Utrecht, Ahold in Zaandam en MeesPierson in Londen.

Le Rüttes werk is poëtisch en gelaagd, en behoort tot de 'Nieuwe figuratieven' in de Nederlandse beeldhouwkunst. Haar tekeningen verschenen in kranten, tijdschriften en boeken, zoals in NRC Handelsblad en 'De mooiste gedichten' van Leo Vroman. Dit is een uitgave van Hollands Maandblad en Podium. Dit boek behoorde tot de selectie van 'Het best verzorgde boek', tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam. In 2015 verscheen haar debuutbundel «Ik dicht je bij me», waarbij eigen poëzie en tekeningen samensmelten, die binnen korte tijd de vierde druk bereikte.

Zij had solotentoonstellingen in verschillende musea, zoals Singer Laren (2003) en Beelden aan Zee te Scheveningen (2007 en 2015-2016). Recentelijk werd zij met haar reeks van 78 beelden op het dak van het ziekenhuis OLVG in Amsterdam genomineerd voor de Elisabeth van Thüringenprijs.

Amor en Psyche 2005, brons , 60 cm
Iris Le Rütte

Perrie Hoekstra bezocht in 2010 de beeldenexpositie in de beeldentuin van Chateau Hotel De Havixhorst in De Schiphorst. In de beeldentuin van de Havixhorst was toen de Mythe en Loofhout te zien met werk van Nicolaas Dings, Iris Le Rutte en Caspar Berger. Zij worden ook wel de nieuwe figuratieven genoemd omdat zij het menselijke figuur als uitgangspunt voor hun werk kiezen.

Naar de website van Iris le Rütte

Voor informatie:
info@kunstadvies-hannekejanssen.nl
of bel +31(0)6-43 21 19 90