Gepost op

Top 50 belangrijkste hedendaagse kunstenaars van Nederland

Top 50 kunstenaars - Kunstadvies Hanneke Janssen, Eindhoven Marlene_Dumas

Afgelopen week werd de top 50 belangrijkste, levende, kunstenaars van Nederland gepresenteerd. Dit door kunstkenners Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen en kunstcriticus Hans den Hartog Jager. Bovenaan de lijst staat Marlene Dumas, gevolgd door Steve McQueen en Rineke Dijkstra. Doel van de lijst, is inzichtelijk maken wat Nederlandse kunstenaars in internationaal perspectief voorstellen. Zo schrijft Het Parool.

Het drietal Klerkx, Van Gelderen en Den Hartog Jager hebben zich bij het maken van de lijst gebaseerd op de ‘artist ranking tool’ (Artfacts.net). Deze tool meet de invloed en het succes van exposities, van de kunstenaars. Het gaat hier niet om een economisch succes maar om de professionele aandacht voor de kunstenaar. Andere criteria voor de samenstellers waren culturele manifestaties zoals de Documenta en de Biënnale van Venetië; maar ook solotentoonstellingen in het buitenland, internationale onderscheidingen en tevens veilingprijzen.

 

Marlene Dumas
Marlene Dumas staat op de eerste plaats in de Top 50. Zij wordt door galeries gerepresenteerd in Nederland, België, Engeland, Japan en Amerika. Er waren solotentoonstellingen in musea in Japan, Duitsland en Australië en op veilingen werden haar werken voor ruim twee miljoen euro verkocht.

‘Nederlands’

Marlene Dumas is van origine een Zuid-Afrikaanse en Steve McQueen een Brit. Wanneer is een kunstenaar volgens de drie samenstellers van de lijst ‘Nederlands’?Voorganger Elsevier, die de lijst tot 2012 publiceerde, hanteerde de regel dat iemand langer dan tien jaar in Nederland moest wonen. Het Mondriaan Fonds stelt ‘iemand die ingebed is in het Nederlands kunstklimaat’. Dumas woont al haar halve leven in Nederland. En Steve McQueen is sinds de jaren negentig getrouw met de Nederlandse kunstcriticus Bianca Stigter. Ellen Gallagher (vierde plaats) werkt, sinds 2001 in Rotterdam, samen met haar Hollandse partner Edgar Cleijne.

Top 50:

1 t/m 20

1. Marlene Dumas 11. Erik van Lieshout
2. Steve McQueen 12. Jo Baer
3. Rineke Dijkstra 13. Guido van der Werve
4. Ellen Gallagher 14. Peter Schuyff
5. Fiona Tan 15. Willem de Rooij
6. Yael Bartana 16. Herman de Vries
7. Jan Dibbets 17. Marijke van Warmerdam
8. Atelier van Lieshout 18. Lara Almarcegui
9. Mark Manders 19. Jan Henderikse
10. Marcel van Eeden 20. Aernout Mik

21 t/m 50

21. Meschac Gaba 31. René Daniels 41. Nathaniel Mellors
22. Wendelien van Oldenborgh 32. Anton Corbijn 42. Willem Oorebeek
23. Folkert de Jong 33. Gabriel Lester 43. Falke Pisano
24. Erwin Olaf 34. Armando 44. Jonas Staal
25. Manon de Boer 35. Marc Bijl 45. Magali de Reus
26. Viviane Sassen 36. Maaike Schoorel 46. Renzo Martens
27. Navid Nuur 37. Lily van der Stokker 47. Dana Lixenberg
28. Robert Zandvliet 38. Jacco Olivier 48. Desirée Dolron
29. Jennifer Tee 39. Henk Visch 49. Levi van Veluw
30. Hans Eijkelboom 40. Lara Schnitger 50. Hannah van Bart