Zonder titel 2020

Kunstenaar:  Iris Le Rütte
Jaar: 2020
Techniek: Brons 
Formaat 33 x 22 x 17 cm
Oplage: 30
Prijs: € 2.800,-

Levertijd 2 maanden

Beschrijving

Iris Le Rütte (1960) volgde onder andere de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zij geniet bekendheid vanwege haar sculpturen voor de openbare ruimte, zoals de spraakmakende beeldengroep ‘Fata Morgana’ aan de Amsterdamse Wibautststraat en haar beelden voor culturele prijzen, zoals de IJ-Prijs (van PwC en de gemeente Amsterdam) en de Heldringprijs (van NRC handelsblad).

Haar werk bevindt zich in verschillende bedrijfscollecties, waaronder Akzo Nobel Art Foundation te Amsterdam, Stichting VSBfonds in Utrecht, Ahold in Zaandam en MeesPierson in Londen.

Le Rüttes werk is poëtisch en gelaagd, en behoort tot de ‘Nieuwe figuratieven’ in de Nederlandse beeldhouwkunst. Haar tekeningen verschenen in kranten, tijdschriften en boeken, zoals in NRC Handelsblad en ‘De mooiste gedichten’ van Leo Vroman, een uitgave van Hollands Maandblad en Podium. Dit boek behoorde tot de selectie van ‘Het best verzorgde boek’, tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam. In 2015 verscheen haar debuutbundel «Ik dicht je bij me», waarbij eigen poëzie en tekeningen samensmelten, die binnen korte tijd de vierde druk bereikte.

Zij had solotentoonstellingen in verschillende musea, zoals Singer Laren (2003) en Beelden aan Zee te Scheveningen (2007 en 2015-2016). Recentelijk werd zij met haar reeks van 78 beelden op het dak van het ziekenhuis OLVG in Amsterdam genomineerd voor de Elisabeth van Thüringenprijs.

Prijzen (ontwerpen)
Naast monumentale werken ontwierp zij tevens prijzen, zoals de Blijvend Applaus Prijs (voor podiumartiesten), de IJ-prijs (PricewaterhouseCoopers en de gemeente Amsterdam voor bijzondere Amsterdamse ondernemers), de VSB Poëzieprijs, het ‘Duurzame Lintje’ (van het IVN), de ‘Ovatie’ (klassieke muziekprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties), de ‘Heldringprijs’ (voor de beste columnist van NRC Handelsblad) en de televisievakprijs De TV-Beelden, die in 2013 in het leven werd geroepen.

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Uw telefoonnr.

Onderwerp

Uw bericht