Aanbieding!

Zonder titel (Städtisches Museum Mönchengladbach)

1.451,00 1.450,00

Kunstenaar: Jan Schoonhoven
Jaar:  1972
Techniek: Prägedruck
Afmeting: 19,2 x 15,5 cm
Oplage: 8/60
Prijs: 1.450,-

Complete losbladige cataloguscassette met in totaal 35 objecten van Jan Schoonhoven, uitgegeven door het Städtisches Museum Mönchengladbach (later: Museum Abteiberg) in 1972.

De originele blinddruk (‘Prägedruck’) Oplage 8/60 – 19,2 x 15,5 cm
 is bewaard in de oorspronkelijke papieren omslag.

Verkocht

Categorie: Tag:

Beschrijving

Jan Schoonhoven 

Schoonhoven (1914-1994) was een Nederlandse beeldende kunstenaar
die deel uitmaakte van de Zero (nul)-beweging en bekend om zijn witte reliëfs en abstracte tekeningen

Informele Groep 1958

In 1958 wordt hij medelid van de Nederlandse Informele Groep, en van 1960 tot 1965 maakt hij deel uit van de Nul-beweging, met Armando, jan Henderikse en Henk Peeters. Deze groepering, die in het licht gezien kan worden van de internationale ZERO-beweging, zet zich in zekere zin af tegen de opvattingen van CoBrA en van het abstract-expressionisme in het algemeen. NUL streeft naar een objectieve kunst die ontdaan is van emotionaliteit. De uitbanning van het persoonlijk handschrift is hier impliciet aan. Nadat de groep zich heeft opgeheven, werkt Schoonhoven door in dezelfde lijn. Zijn inspiratie kan liggen in de lijnen van de jaloezieën voor zijn raam of in de opeenvolging van de stoeptegels.

1978

Alhoewel het seriële karakter van zijn werk aanwezig blijft, in de zin dat hij de vlakken en lijnen in ritmische herhalingen neerzet, gaat hij vanaf 1978 vaker afwijken van de strenge geometrie in zijn lijntekeningen, en worden zijn werken meer expressionistisch en zijn handschrift persoonlijker. Schoonhoven heeft niet het standaard leven van een kunstenaar geleid; vanaf 1946 tot aan zijn pensionering in 1979 heeft hij naast zijn beeldende arbeid een volledige baan gehad als ambtenaar bij de P.T.T. Deze functie, waarin hij geen enkele carrière ambieerde, gaf hem structuur in zijn leven. Inmiddels is het werk van Jan Schoonhoven getoond in binnen- en buitenland en worden er recordbedragen neergeteld voor zijn schilderijen, tekeningen en reliëfs.

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Uw telefoonnr.

Onderwerp

Uw bericht