Femme Drapé

Kunstenaar:  Arman
Jaar: 1996
Techniek: Brons
Afmeting: 50 x 23 x 14 cm
Oplage: 100
Prijs:  5.950,-
Categorie: Tag:

Beschrijving

De Frans-Amerikaanse kunstenaar Arman (eigenlijk Armand Pierre Fernandez) werd in 1928 te Nice geboren. Hij leerde schilderen van zijn vader, een Noord-Afrikaanse antiekhandelaar. Arman studeerde wiskunde en filosofie en had na zijn studie allerlei baantjes.

Nouveau Réalistes

Belangrijk voor zijn ontwikkeling als kunstenaar was zijn ontmoeting met Yves Klein in 1947. Arman assisteerde Klein in de jaren vijftig bij zijn happenings en richtte in 1960 samen met hem en de kunsthistoricus Pierre Restany de kunstbeweging Nouveau Réalistes op.

Stijl

De kunstwerken van Arman bestaan doorgaans uit voorwerpen, die zijn samengebracht in een kastje van plexiglas. Veelal werd hiermee de consumptiemaatschappij bekritiseerd, terwijl het kunstwerk toch zijn poëtische waarde behield.
Zijn techniek van het proppen van afval als oude tandwielen of brillen, noemde hij ‘accumulatie’. In de tentoonstellingscatalogus van zijn tentoonstelling in het Stedelijk in 1969 liet hij optekenen: “Mijn accumulatie-techniek bestond hieruit, dat de objecten die ik gebruikte werd toegestaan zichzelf te componeren. Op de lange duur is niets beter controleerbaar dan het toeval. Toeval is mijn basismateriaal, mijn blanco pagina.” Daarnaast maakte hij kunst door te verbranden (combustions), in plakken te snijden (coupes) of stuk te smijten (coleres).

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Uw telefoonnr.

Onderwerp

Uw bericht