Gepost op

Architect en kunstenaar Christo is op 84-jarige leeftijd overleden.

Christo- Kunstadvies Hanneke Janssen

Architect en kunstenaar Christo is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij was met name bekend vanwege zijn inpakkunst: zo pakte hij in 1985 de Pont Neuf in Parijs in. Hetzelfde deed hij in 1995 met de Rijksdag in Berlijn.

Christo Vladimirov Javacheff, zoals hij voluit heette, werd geboren in 1935 in de Bulgaarse stad Gabrovo. Hij studeerde in Sofia aan de kunstacademie en kwam jaren later in Parijs terecht, waar hij als portretschilder geïnspireerd raakte door onder anderen Jackson Pollock.

Een lang gekoesterde wens van de Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar en diens vrouw die in 2009 overleed, was het inpakken van de Arc de Triomphe in Parijs. Christo en zijn vrouw kwamen in 1962 al op dit idee. Het bouwwerk aan de Champs-Élysées zal naar verwachting op 18 september volgend jaar gehuld worden in een blauwgrijs doek.

Christo voor zijn project in het Londense Hyde Park

Christo voor zijn project in het Londense Hyde Park

Drijvend kunstwerk

In Noord-Italië bezochten in 2016 miljoenen mensen The Floating Piers: een watertapijt op het Iseomeer bij het dorpje Sulzano. Het kunstwerk van Christo trok toen zoveel bekijks dat het piepkleine dorp de stroom bezoekers niet aan kon. De autoriteiten voelden zich daarom genoodzaakt om het kunstwerk ’s nachts te sluiten.

Christo’s kunstwerk ‘Floating Piers’ zorgde voor extreme drukte: